Ski-Jackets-Thumbnail

План в 6 бързи стъпки

Изборът на ски яке не опира единствено до влизане в магазина и харесване на цвят и стил на якето. При закупуването на всеки елемент от ски екипировката влизат редица фактори, които трябва да имате предвид.

1. Какви ски дисциплини предпочитате?

На първо място трябва да съобразите якето според типа ски. Ако сте си избрали ски-бягане, ще се нуждаете от леко яке, което да можете бързо да свалите, когато ви стане горещо. Ако планирате да карате ски извън писта, трябва да съобразите, че ще преминавате през по-тежък сняг. В този случай ще ви бъде нужно водоустойчиво яке с мека черупка. Ако предпочитате ски спусканията, то ще се нуждаете от по-дебело яке, което да ви предпазва през ветровитите дни, докато се возите на ски лифта към върха на планината.

2. Колко сериозно карате ски?

Помислете колко време ще прекарате на пистата. Ако сте от типа скиори, които стоят по-малко време върху ските, а след това предпочитат да се социализират, то ще ви трябва ски яке, което да бъде комфортно и стилно за различни среди. Ако сте от другия тип скиори, вероятно предпочитате да посветите целия ден на спорта и ще ви трябва по-атлетично яке, което да ви предпазва от изпотяване и настинка.

3. Материалът на якето

Разгледайте вариантите за материал, от който се изработват ски якетата. Ако си закупите по-пухкаво ски яке, то ще ви пази топло, но няма да бъде водоустойчиво.  Ако изберете ветроустойчиво ски яке, то също ще ви пази топло, но с него рискувате да се изпотявате, тъй като ще изолира кожата от свеж въздух. Други модели ски якета се изработват, като се комбинират различни материали, за да бъде якето едновременно леко и топло. Материалът е един от най-важните аспекти, по които трябва да разглеждате ски якетата. Съобразете материала според метеорологичните условия на вашия любим ски курорт.

4. Цена и наличен бюджет

Подберете модел според неговата цена и вашия наличен бюджет. Ски якетата варират много по отношение на цената – както според марката, така и според типа модел. Има по-евтини и достъпни марки като Spyder – техните якета могат да се намерят на цени от около 300 лв. Средният клас якета варира в ценовия диапазон 400-600 лв. Високият клас професионални ски якета могат да бъдат закупени на цени между 1400 и 3000 лв.

5. Облечете якето, преди да го купите

След като се спрете на няколко марки, подберете модела според материала и условията, в които ще обличате ски якето, то е дошъл момента да го пробвате. Ски якето е голяма инвестиция, а метеорологичните условия на пистите могат да бъдат тежки. В този смисъл вероятно няма да повторите покупката на ски яке в близките 2-3 и или повече години. Пробвайте няколко модела якета, за да прецените в кое се чувствате най-комфортно и кое ви пасва най-добре на външния вид. Не закупувайте ски яке, което не сте пробвали. Ако сте решили да поръчате онлайн, то се уверете, че има възможност за връщане или замяна на якето, ако не ви пасне като размер.

6. Стил и кройка

При избора на ски яке стилът остава на последно място. И все пак, реално погледнато – ако не карате ски редовно, то със сигурност ще искате да инвестирате в яке, което да можете да обличате и извън пистата. Изберете такова ски яке, с което да се чувствате чудесно както на ските, така и след като слезете от тях или на разходка в града.