3736401

Видимият косопад при жените може да бъде изключително стресиращ.

В тази статия ще изброим няколко варианта за косопад лечение.

Около 1/3 от жените страдат от загуба на коса (алопеция) в някакъв момент от живота си. Например при менопауза косата изтънява, като могат да се появят плешиви петна. Загубата на коса често оказва по-голямо въздействие върху самочувствието при жените,  отколкото при мъжете, тъй като това е и по-малко социално приемливо от гледна точка на външния вид. Алопецията може да повлияе сериозно върху емоционалното състояние на жената и върху качеството й на живот.

Основният тип загуба на коса е наречен андрогенна алопеция, като при мъжете се появява на темето, като оформя косата над челото под формата на „М“, а при жените андрогенната алопеция причинява изтъняване на косъма, което се последва от косопад в горната част на главата, като линията на косата не се отдръпва от лицето и в този смисъл жените рядко изглеждат плешиви.

Има много потенциални фактори, които могат да причинят косопад – те могат да бъдат медицински, чисто физически или психологически (стрес).

Ако забележите необичаен косопад, то не губете време и си запишете час при лекар или специалист дерматолог.

Варианти за лечение с лекарства

Медикаментозното лечение е най-често срещано при коспад при жените. То може да включва следното:

Миноксидил и различните му вариации

Това лекарство се предписва при високо кръвно налягане, но е установено, че неговият прием увеличава растежа на косата при оплешивяване. Изследванията показват че 2% разтвор от Миноксидил, приложен директно върху кожата на главата, стимулира активно растежа на косата.

При проучване, проведено сред жени на възраст между 18 и 45 години, ефектът е бил положителен и видим. 60% от жените отчитат растеж на нова коса, като в резултат на проучването учените установяват, че е най-добре да се прилага концентрат от 2% миноксидил и бива одобрен за лечение на андрогенна алопеция при жените.

Разбира се, миноксидилът не е лекарство, което решава напълно проблема. Той въздейства на момента и предизвиква растеж на нова коса, но не може да възстанови пълната плътност на изгубената вече коса. Също така, това не е бърз курс на лечение. Няма да видите светкавичен резултат. Миноксидилът трябва да се прилага в продължение на поне 2 месеца. Ефектът се появява на 4-тия месец, но може и да се забави между 6 и 12 месеца. Ако миноксидилът работи във вашия случай, то ще се наложи да продължите да го взимате, за да поддържате постигнатите резултати. Ако спрете, косопадът ще се появи отново.

Анти андрогени

Лекарствата, които блокират андрогенните рецептори, като напр. Spironolactone или Finasteride не се препоръчват за лечение на косопад при жените, като има малко доказателства, че са ефективни при алопеция. Въпреки това проучвания показват, че при жените, при които миноксидинът не работи, Spironolactone помага. Случаите са редки, но понякога причината за косопад може да бъде високи нива на андроген. В този случай лекарят изписва между 100 и 200 милиграма анри-андрогенно лекарство. То се изписва само на жени, които не са бременни и които не правят опити за забременявания, тъй като може да увреди плода. Възможни странични ефекти са напълняване, намаляване на либидото, депресия и умора.

Хранителни добавки, богати на желязо

При някои жени недостигът на желязо в кръвта причинява загуба на коса. При установено намалено ниво на желязо (най-често при вегетарианци и при анемия) лекарят предписва допълнителни хранителни добавки или лекарства с желязо. В този случай приемът на желязо помага при косопад.