Съвети за икономично шофиране през зимата

Ниските температури през зимата намаляват представянето на автомобила при шофиране поради редица причини – двигателят и трансмисиите при триене се увеличават, когато маслото е студено; налягането в зимните гуми спада; хибридните батерии се изтощават по-бързо.

Тестовете за разход на гориво отчитат, че при краткосрочно шофиране в града, разходът е с 12% по-нисък при температура -6 ℃ в сравнение с температура 25 ℃.

Зимното време може да увеличи разхода на гориво до 34%, но с няколко лесни стъпки, които ще предадем в настоящата статия, можете да намалите това въздействие върху бюджета си.

Зимните бури могат да увеличат разхода на гориво дори повече, тъй като колелата на автомобила се въртят, като използват повече гориво, а колата се движи по-бавно с около 40 км/ч в градска обстановка.

Може и да ви изглежда тривиално, но спадналите гуми могат значително да увеличат разхода на гориво на автомобила. Поддръжката на зимните гуми ще ви спести пари от гориво и ще ви осигури по-безопасно шофиране в тежките зимни условия.

През зимата поддръжката на колата е повече от задължителна. Добрата поддръжка ви осигурява най-добрата защита против авария и закъсване на пътя.

Съвети за икономично шофиране през зимата

Има няколко начина, по които можете да намалите разхода на гориво през зимата:

  • Не чакайте колата да загрее. Повечето производители на двигатели препоръчват потегляне 30 секунди, след като запалите колата. Двигателят загрява по-бързо, когато колата е в движение.
  • Проверявайте редовно налягането на зимните гуми.
  • Когато е възможно, паркирайте колата на завет или на затворено пространство, като гараж.
  • Комбинирайте пътуването си така, че да задържите двигателя и трансписията на оптимална температура.
  • Не използвайте нагреватели за седалките или консумативи за размразяване в по-голямо количество, отколкото е необходимо.
  • Ако имате кола с хибриден двигател (PHEV), използвайте електрическата мощност за подгряване на седалките на електрическия мотор, вместо да използвате нагревателя на цялото купе.
  • Ако производителят на вашия автомобил препоръчва употреба на специфично масло при ниски температури, започнете да го използвате още в началото на зимата.

През зимата неизбежно ключалките замръзват, стъклата се покриват със скреж, по гумите също полепва сняг и лед.  Почистването на снега може би започва да ви изнервя, при все че се налага да го правите почти всяка сутрин, но не прекалявайте с течностите за размразяване. Алтернативен вариант е да размразите скрежа по стъклата с помощта на оцет. За да не замръзнат чистачките по предното стъкло, предната вечер след паркиране, можете да ги увието в торбичка или чорап, за да не навява сняг върху тях.

Не на последно място, не забравяйте да шофирате внимателно през зимата. Човек никога не знае с какви ситуации може да се сблъска на пътя. Правилната поддръжка на колата помага за безопасността при шофиране, но значение оказват и уменията на водача за шофиране.