bathroom-sinks

В тази статия ще ви разкрием 7 малки хитринки, с които да обзаведете банята на мечтите си и същевременно да успеете да се впишете в заложения наличен бюджет за целта. Избирането и монтирането на нови мебели за баня е предизвикателство, а функционалността на пространството трябва да бъде топ № 1 приоритет при ремонта вкъщи.

Мечтаната цел

Вашата мечта е за баня, която да бъде достатъчно просторна и комфортна, като цялостният й вид говори за стил и модерен усет на нейния стопанин. Към това съветваме да прибавите качествени материали, арматура и мебели с дълъг срок на годност така, че банята да не ви създава проблеми поне в следващите 10 години. Ако трябва да бъдем честни, е редно да ви кажем: тази мечта е постижима!

Ремонта на банята през 2016 г. е сериозна инвестиция, като при цялостен ремонт на банята бюджетът, който е добре да отделите, е над  10 хил. лв. Обаче, тези пари при всички положения си струват. Ремонтът на банята и като цяло модерно обзаведената чиста и нова баня добавя солиден процент на пазарната оценка на вашето жилище.

Ще ви споделим няколко съвета, които да имате предвид при ремонта на вашата баня:

1. Придържайте се към първоначално установения план

Ремонтът на банята не е задача, в която има място за импровизация. Преди да изчегъркате първата плочка, е добре да сте разчертали точно плана за това как ще се използва пространството, какво материали ще закупите и колко пари точно ще изхарчите и сте склонни да изхарчите.

Препоръчваме ви да обмислите ремонта поне няколко месеца по-рано и да планирате всеки детайл преди започване на работа. Планът ще ви помогне и за изчисление не само на парите, но и на времето, което ще ви бъде нужно за ремонт. Веднъж след като работата започне, не ви препоръчваме да променяте плана.

bahtroom-light

Ако планирането или ремонта не е вашата силна страна, ви препоръчваме да наемете професионален дизайнер за целта. Така ще бъдете сигурни, че нещата се изпипват и финалният резултат ще бъде модерна баня за ценители.

2. Запазете общия вид и разположение на мебелите в банята

Изберете каквито плочки си пожелаете – в тази част имате пълна свобода. Но от гледна точка разположение на мивка, душ, тоалетна, и тръби ви препоръчваме да запазите конструкцията и разположението на линейния сифон. Това ще ви спести пари, тъй като реконструкцията изисква доста планиране, изчисления и монтаж на нови тръби.

Възползвайте се максимално от наличното пространство. Стъклени прегради за душ и вана ще направят банята ви по-просторна.  Ако не ви достига място, огледалото може да бъде заменено с шкафче и огледало – 2 в 1.

2. Светлината в банята е приоритет

Колкото повече светлина и лампи, толкова по-уютна баня. Можете да добавите допълнително светлина по пода или в поддушовото пространство. Разбира се, не забравяйте да поставите лампи около огледалото. Също така, инсталирането на лампи не е толкова скъпо удоволствие.

bathroom-renovation-lights

Добрата светлина в банята не оставя място за сенки, когато се гледате в огледалото.

3. Осигурете си свеж въздух

Вентилационната система в банята, може да бъде далеч от вашия поглед, но не трябва да излиза от ума ви, докато планирате и ремонтирате вашата баня.

Вентилацията в банята е от съществен значение за премахване на излишната влага, която замъглява стените и огледалата, и предотвратява появата на мухал и плесен. Мократа баня е хлъзгава, а бързото й изсушаване ще предотврати неприятни инциденти в банята. Излишната влага може да увреди мебелите в банята, както и боядисаните повърхности (най-често виждаме тези резултати по тавана).

4. Място за съхранение на вещи

Съхранението на вещи в банята е истинско предизвикателство. На 1-во място трябва да се погрижите за мивката, тоалетната и душа. Често обаче остава твърде малко пространство, където да можем да сложим поставка за кърпи, тоалетна хартия и козметика за коса и тяло.

Мислете по вертикала: горната част на банята често не се използва пълноценно. Поставете шкафчета или рафтове, на които да подредите вашите вещи.  Употребете празното стенно пространство, като инсталирате поставка за кърпи недалеч от душ кабината, а 30 сантиметра над нея – рафтчета за шампоани и душ-гелове.

bathroom-furniture

5. Разпределете точно задълженията

Преценете адекватно какво можете да направите вие в банята и си разпределете работата с майстора. Ако можете сами да инсталирате тоалетната чиния или да монтирате рафтчета, това ще ви спести пари от монтаж. Ако не сте сигурни обаче, оставете тази част на професионалиста и не рискувайте да се налага повторно да го викате вкъщи, за да отстрани възникнал проблем.

6. Изберете елегантен семпъл дизайн за банята

Съобразете, разбира се, дизайна на банята с цялостния вид на апартамента/къщата, като подберете по-семпъл дизайн с меки тонове. По-ярките цветове или черни плочки, например, могат да направят рязък контраст спрямо другите стаи. Не забравяйте да включите в плана и избора на завеси за вана/душ,  цвят на кърпите и пр. спрямо основния цвят на плочките за баня. Тези дребни детайли допринасят много за дизайна на банята и са лесни за редекориране, когато пожелаете.